‘Bilim Vatan’ hayata geçiyor
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar “Yükseköğretimde Uluslararasılaşma Strateji Belgesi”ni açıkladı. Türk yükseköğretimini bölgesel ve küresel düzeyde akademisyen, öğrenci ve idari personel hareketliliği ile etkileşiminin odak noktası haline getirmeyi hedeflediklerini belirten Özvar, Uluslararasılaşma Strateji Belgesi’nin dikkat çeken başlıklarını şöyle sıraladı: Güç birliği - Dünyanın her yerindeki Türk bilim insanlarının envanterini hazırlıyoruz. Bu envanterle Bilim Vatan’ı oluşturuyoruz. Bilim Vatan’ın sınırlarını Türk bilim insanlarının bilimsel çalışmalarıyla oluşturacak. - Üniversitelerimizin yurt dışında kampüs, fakülte, program gibi akademik birim açmaları teşvik edilecek. Bu amaçla Azerbaycan ve Özbekistan’dan sonra Balkanlar, Orta Doğu, Orta Asya ve Afrika’da Türk Üniversitelerinin kampüsleri açılacak. - Yüksek teknoloji, mühendislik, tıp ve fen bilimleri gibi stratejik alanlarda uzmanlaşmış uluslararası mezunlar Türk üniversitelerine ve sanayiye kazandırılacak. - Uluslararası saygınlığa sahip bilim insanları için gerekli düzenleme ve teşvikler genişletilecek. - Türkiye’deki uluslararası öğrenci sayısının 500 bini aşarak ülkemizin uluslararası öğrenci küresel payının yüzde 6.25’e çıkarılması sağlanacak. - Akademisyenlerin doktora ve doktora sonrasında yurt dışındaki seçkin üniversite ve araştırma merkezlerinde çalışmaları yurt dışı araştırma bursu programları vasıtasıyla teşvik edilecek. 350 bin uluslararası öğrenci var Belgenin Türkiye’yi yükseköğretimde uluslararası bir cazibe merkezi haline getirme vizyonu doğrultusunda, 12. Kalkınma Planı başta olmak üzere devletin üst politika belgeleri ışığında hazırlandığını kaydeden Erol Özvar, şu bilgileri verdi: - Avrupa Yükseköğretim Alanı’nın en çok öğrenciye sahip ülkesi olan Türkiye, 350 bin uluslararası öğrencisiyle dünyanın da en fazla uluslararası öğrenciye sahip 8. ülkesi konumunda. Türkiye’deki uluslararası öğrencilerin toplam öğrenci sayısı içindeki payı yüzde 7.49’luk oranla, yüzde 6.62 olan OECD ülkeleri ortalamasının üzerinde bulunuyor. TR-YÖS’ün uluslararası düzeyde tanınan bir sınav haline getirilmesi amaçlanıyor. - Toplam öğretim elemanları içindeki payı yüzde 1.57 olan uluslararası öğretim elemanı oranının yüzde 5’e yükseltilmesi hedefleniyor. - Türk yükseköğretim kurumlarının dünya sıralamalarında yükselmelerini sağlamak amacıyla araştırma alanında potansiyeli en elverişli üniversiteler arasından belirlenen araştırma üniversitelerinin özel bir program çerçevesinde desteklenmesine devam edilecek. - Türk Üniversiteler Birliği’nin akademik dünyada bir marka olması sağlanacak.Bu bağlamda; Türk Dünyası Yükseköğretim Alanı Veri Bankası, Türk Dünyası Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Akreditasyon Ajansı ve Türk Devletleri Teşkilatı Yükseköğretim Vakfı kurulacak. - Özellikle başka ülkelerin öğretim üyesi ihtiyacını karşılamaya yönelik olarak yüksek lisans ve doktora düzeyinde yabancı dilde eğitim veren programların sayısı ve niteliği artırılacak.
![‘Bilim Vatan’ hayata geçiyor](https://image.milimaj.com/i/milliyet/75/0x0/67a91804c27846a96bd2cd6a.jpg)
![](https://image.milimaj.com/i/milliyet/75/460x340/67a91804c27846a96bd2cd6a.jpg)
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar “Yükseköğretimde Uluslararasılaşma Strateji Belgesi”ni açıkladı. Türk yükseköğretimini bölgesel ve küresel düzeyde akademisyen, öğrenci ve idari personel hareketliliği ile etkileşiminin odak noktası haline getirmeyi hedeflediklerini belirten Özvar, Uluslararasılaşma Strateji Belgesi’nin dikkat çeken başlıklarını şöyle sıraladı:
Güç birliği
- Dünyanın her yerindeki Türk bilim insanlarının envanterini hazırlıyoruz. Bu envanterle Bilim Vatan’ı oluşturuyoruz. Bilim Vatan’ın sınırlarını Türk bilim insanlarının bilimsel çalışmalarıyla oluşturacak.
- Üniversitelerimizin yurt dışında kampüs, fakülte, program gibi akademik birim açmaları teşvik edilecek. Bu amaçla Azerbaycan ve Özbekistan’dan sonra Balkanlar, Orta Doğu, Orta Asya ve Afrika’da Türk Üniversitelerinin kampüsleri açılacak.
- Yüksek teknoloji, mühendislik, tıp ve fen bilimleri gibi stratejik alanlarda uzmanlaşmış uluslararası mezunlar Türk üniversitelerine ve sanayiye kazandırılacak.
- Uluslararası saygınlığa sahip bilim insanları için gerekli düzenleme ve teşvikler genişletilecek.
- Türkiye’deki uluslararası öğrenci sayısının 500 bini aşarak ülkemizin uluslararası öğrenci küresel payının yüzde 6.25’e çıkarılması sağlanacak.
- Akademisyenlerin doktora ve doktora sonrasında yurt dışındaki seçkin üniversite ve araştırma merkezlerinde çalışmaları yurt dışı araştırma bursu programları vasıtasıyla teşvik edilecek.
350 bin uluslararası öğrenci var
Belgenin Türkiye’yi yükseköğretimde uluslararası bir cazibe merkezi haline getirme vizyonu doğrultusunda, 12. Kalkınma Planı başta olmak üzere devletin üst politika belgeleri ışığında hazırlandığını kaydeden Erol Özvar, şu bilgileri verdi:
- Avrupa Yükseköğretim Alanı’nın en çok öğrenciye sahip ülkesi olan Türkiye, 350 bin uluslararası öğrencisiyle dünyanın da en fazla uluslararası öğrenciye sahip 8. ülkesi konumunda. Türkiye’deki uluslararası öğrencilerin toplam öğrenci sayısı içindeki payı yüzde 7.49’luk oranla, yüzde 6.62 olan OECD ülkeleri ortalamasının üzerinde bulunuyor. TR-YÖS’ün uluslararası düzeyde tanınan bir sınav haline getirilmesi amaçlanıyor.
- Toplam öğretim elemanları içindeki payı yüzde 1.57 olan uluslararası öğretim elemanı oranının yüzde 5’e yükseltilmesi hedefleniyor.
- Türk yükseköğretim kurumlarının dünya sıralamalarında yükselmelerini sağlamak amacıyla araştırma alanında potansiyeli en elverişli üniversiteler arasından belirlenen araştırma üniversitelerinin özel bir program çerçevesinde desteklenmesine devam edilecek.
- Türk Üniversiteler Birliği’nin akademik dünyada bir marka olması sağlanacak.Bu bağlamda; Türk Dünyası Yükseköğretim Alanı Veri Bankası, Türk Dünyası Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Akreditasyon Ajansı ve Türk Devletleri Teşkilatı Yükseköğretim Vakfı kurulacak.
- Özellikle başka ülkelerin öğretim üyesi ihtiyacını karşılamaya yönelik olarak yüksek lisans ve doktora düzeyinde yabancı dilde eğitim veren programların sayısı ve niteliği artırılacak.
Tepkiniz Nedir?
![like](https://www.sivaspress.com/assets/img/reactions/like.png)
![dislike](https://www.sivaspress.com/assets/img/reactions/dislike.png)
![love](https://www.sivaspress.com/assets/img/reactions/love.png)
![funny](https://www.sivaspress.com/assets/img/reactions/funny.png)
![angry](https://www.sivaspress.com/assets/img/reactions/angry.png)
![sad](https://www.sivaspress.com/assets/img/reactions/sad.png)
![wow](https://www.sivaspress.com/assets/img/reactions/wow.png)